Disney World Trivia 2017-09-14T19:49:59+00:00

Walt Disney World Trivia

If you love trivia – especially Disney World trivia – we have created a quiz just for you! Hidden beneath the surface of the attractions and resorts, Disney World is chock-full of interesting trivia and amazing factoids. Each Disney World theme park – Magic Kingdom, Epcot, Animal Kingdom, and Hollywood Studios – has a unique history all to its own. Even some of the biggest Disney fans may be surprised to learn how many interesting facts and story-lines there are in each Disney theme park.

We have complied a list of 72 Disney World trivia questions, answers, and facts to broaden your understanding of this fascinating park. Take this Disney World trivia quiz to see how well you know Disney World!

Walt Disney World Resort Trivia

How many of these facts do you know?

1. When did Disney World first open to the public?

Answer: Walt Disney died in 1966, five years before Disney World Resort opened. Walt’s brother, Roy O. Disney, dedicated the park on October 1st , 1971.

2. Where is Walt Disney World located?

Answer: The park is in Bay Lake and Lake Buena Vista, FL (not Orlando).

3. How much land does Disney World comprise?

Answer: World encompasses roughly 50 square miles. Walt Disney originally purchased the land for a mere $5 million.

4. Which is the smallest and largest theme park at Disney?

Answer: With 107 acres, Magic Kingdom is the smallest. Spread out over a whopping 580 acres, Animal Kingdom is easily Disney World’s largest theme park.

5. How many people visit Disney World each day?

Answer: When Magic Kingdom first opened in 1971, Disney World averaged 10,000 visitors per day. Today, the average daily attendance is around 53,000!

6. How much were admission prices when Disney World first opened?

Answer: Adult admission prices were just $3.50 when the park first opened to the public in the early 1970s.

7. Who are “Imagineers”?

Answer: Imagineers are the people hired by Disney to devise and create the theme park attractions at Walt Disney World.

8. Who are “Cast Members”?

Answer: A Cast Member is the name given to a Walt Disney World employee. There are roughly 62,000 Cast Members working at the park, making it one of the largest single-site employers in the country.

9. What is the “Utilitor”?

Answer: Disney World has miles of underground tunnels connecting to different areas of the park. These tunnels – called the Utilitor – are mostly used to provide an area for Cast Members to change into costume, take breaks, and travel around the park undetected by guests. Garbage is also collected inside the Utilitor.

10. How far apart are trash cans at Disney World?

Answer: In order to keep the park clean, Imagineers designed Walt Disney World so that no guest is ever more than 30 steps away from the nearest trash can.

11. Which messy item does Disney not sell anywhere inside the park?

Answer: Gum is not sold at Disney World. However, you can bring your own gum into the park.

12. What is the third largest bus system in Florida?

Answer: Disney’s own buses, of course! With nearly 300 buses operating at Disney World, the Disney Transportation System is the third largest bus system in Florida.

13. How many times has Disney World closed to the public?

Answer: Disney World has been closed to the public 5 times since its opening in 1971: for Hurricane Floyd (1999), the terrorist attacks of 9/11 (2001), during a power failure in 2002, Hurricane Matthew (2016), and Hurricane Irma (2017).

Magic Kingdom Trivia

How many of these Magic Kingdom facts do you know?

14. What is Magic Kingdom’s official tagline?

Answer: “The Most Magical Place on Earth”

15. How tall is Cinderella Castle?

Answer: Because of forced perspective, Cinderella Castle appears larger than it really is. This Magic Kingdom icon stands at just 189 feet tall. There is a total of 27 different towers atop Cinderella Castle.

16. How many bricks where used to construct Cinderella Castle?

Answer: None! The exterior is made of steel beams, plaster, concrete and molded fiberglass.

17. What is the oldest attraction in Magic Kingdom?

Answer: Prince Charming Regal Carousel, formerly named Cinderella’s Golden Carousel. It was originally built for the Detroit’s Belle Isle Park in 1917.

18. Which Fantasyland attraction replaced the legendary Mr. Toad’s Wild Ride?

Answer: The Many Adventures of Winnie the Pooh

19. What is the name of the audio-animatronic singer/organist who performs daily at Cosmic Ray’s Starlight Café?

Answer: Sonny Eclipse

20. Which town served as the inspiration for Magic Kingdom’s Main Street USA?

Answer: Main Street USA is loosely based on Marceline, Missouri, a town where Walt Disney spent 4 years of his childhood.  Walt wanted Main Street USA to look like Marceline’s downtown district.

21. Which section of Magic Kingdom has no bathrooms?

Answer: Liberty Square. Imagineers wanted to keep this area as authentic to Colonial times as possible (there was no indoor plumbing in the 1700’s).

22. Which tree sits prominently in Liberty Square?

Answer: The Liberty Tree. Disney World gardeners have grown over 500 new oak trees from acorns of the Liberty Tree.

23. Which of these attractions has been in operation since Magic Kingdom’s first day: Space Mountain, It’s a Small World, Big Thunder Mountain, or Pirates of the Caribbean?

Answer: It’s a Small World

24. What is the motto for the It’s a Small World attraction?  

Answer: “The Happiest Cruise That Ever Sailed”

25.  What attraction – which opened at Magic Kingdom in 1973 – was modeled after a popular attraction of the same name at Disneyland (which opened in 1967)?

Answer: Pirates of the Caribbean.  It’s still one of Disney World’s most popular rides today.

26. What do Cast Members say as they shut down Pirates of the Caribbean every evening?

“Goodbye George.” An Imagineer named George was killed during the construction of the Pirates of the Caribbean. Legend has it that George’s ghost still haunts the ride to this day. As a superstition, the attraction’s operators say, “Goodbye George” before they leave for the night.

27. What are the names of Big Thunder Mountain’s 6 trains?

Answer: I.B. Hearty, I.M. Brave, I.M. Fearless, U.B. Bold, U.R. Daring and U.R. Courageous.

28. Who is featured in Magic Kingdom’s “Sharing the Magic” and “Partners” statues?

Answer: The “Sharing the Magic” statue in Town Square depicts Roy Disney and Minnie Mouse, while the “Partners” statue in front of Cinderella Castle depicts Walt Disney holding Mickey Mouse’s hand.

29. How many “happy haunts” (ie, ghosts) inhabit The Haunted Mansion?

Answer: 999

30. Which Magic Kingdom attraction plays the song “Zip-a- Dee-Doo- Dah”?

Answer: Splash Mountain

31. What attraction was “flight-tested” by U.S. astronauts before it was opened to the public?

Answer: Space Mountain

32. What is the maximum score you can achieve on Buzz Lightyear’s Space Ranger Spin?

Answer: 999,999

Epcot Trivia

How many of these Epcot facts do you know?

33. What is the largest pavilion in Epcot?

Answer: The Land. Covering six acres, The Land pavilion is the largest pavilion in Epcot. It is comprised of greenhouses and labs to research various agricultural techniques.

34. Which Epcot pavilion is totally energy-independent?

Answer: Universe of Energy. With the help of solar panels on its roof, Universe of Energy pavilion is totally energy self-sufficient.

35. What was original name of The Seas with Nemo & Friends pavilion?

Answer: The Living Seas, which opened in 1986 and was renamed to The Seas with Nemo & Friends in 2006.

36. Which audio-animatronic attraction originally premiered at the 1964-65 New York World’s Fair as “Great Moments with Mr. Lincoln”?

Answer: The Hall of Presidents

37. Why is there a sign reading “1787” over the entrance to The Hall of Presidents?

Answer: Because the Constitution of the United States was drafted in 1787.

38. What is the significance of the American flag on display at the American Adventure pavilion?

Answer: This particular flag was recovered from the World Trade Center rubble after the 9/11 terrorist attacks.

39. What do the “Spirit of America” statues at The America Adventure pavilion represent?

Answer: Adventure, Compassion, Discovery, Freedom, Heritage, Independence, Individualism, Innovation, Knowledge, Pioneering, Self-Reliance and Tomorrow.

40. Which World Showcase pavilion is the only country to be sponsored and aided by a government?

Answer: Morocco pavilion, sponsored by The Government of Morocco. The King of Morocco even sent Moroccan artisans to carve the pavilion’s mosaics.

41. The torii gate in Epcot’s Japan pavilion is modeled after which famous Japanese shrine?

Answer: The Itsukushima Shrine

42. How deep is the lagoon at Fantasmic!?

Answer: It’s shallower than it appears! It’s vast body of water has a depth of only 18 inches, yet still holds an impressive 1.9 million gallons of water.

43. Which science fiction author was hired to help develop the story-line for Epcot’s Spaceship Earth?

Answer: Ray Bradbury

44. How tall is Spaceship Earth?

Answer: Spaceship Earth is an impressive 180-feet-tall and weighs nearly 16 million pounds.

45. How many gallons of water does Epcot’s Aquarium of the Seas hold?

Answer: 5.7 million gallons. It’s the second largest aquarium in the U.S. The Georgia Aquarium is the largest (holding 10 million gallons).

46. What is the fastest ride at Disney World?

Answer: With speeds of up to 65 MPH, Test Track comes out on top.

47. Which Epcot attraction provides guests with motion sickness bags?

Answer: Mission: SPACE

48. Which attraction requires more computer power than NASA’s space shuttle?

Answer: Mission: SPACE

Animal Kingdom Trivia

How many of these Animal Kingdom facts do you know?

49. How many animal reside at Animal Kingdom?

Answer: There are approximately 1700 animals representing 250 different species living in Animal Kingdom.

50. What is the tallest attraction in Animal Kingdom?

Answer: Standing at 199 feet tall, Expedition Everest is the tallest attraction at Animal Kingdom. Why not make it 200 feet? Because aviation rules mandate that any structure that is 200 ft tall or more must have flashing red lights to warn aircraft passing overhead.

51. Which attraction features boats with the following names: Amazon Annie, Bomokandi Bertha, Congo Connie, Ganges Gertie, Irrawaddy Irma, Kwango Kate, Mongala Millie, Nile Nelly, Orinoco Ida, Rutshuru Ruby, Sankuru Sadie, Senegel Sal, Ucvali Lolly, Volta Val, Wamba Wanda and Zambesi Zelda?

Answer: The Jungle Cruise!

52. What is the name of the jolly headhunter near the end of The Jungle Cruise ride?

Answer: Trader Sam

53. How many carvings does Animal Kingdom’s iconic Tree of Life have?

Answer: The 145-feet tall, 50-feet wide artificial baobab tree features 325 carvings of extinct or extincting animal species.

54. What is the name of the massive dinosaur presiding over DinoLand U.S.A.?

Answer: Dino-Sue. She is a full-scale replica of the largest Tyrannosaurus Rex ever discovered.

Hollywood Studios Trivia

How many of these Hollywood Studios facts do you know?

55. Who was the first rock band approached by Disney to star in the Rock “n’ Roller Coaster attraction?

Answer: U2. When they declined, Aerosmith was offered the gig. They accepted.

56. Before becoming a theme park, what was Hollywood Studios used as?

Answer: Hollywood Studios was originally built as a working studio, but later developed into a theme park. The All-New Mickey Mouse Club was filmed there in the early 1990s (starring Brittany Spears, Justin Timberlake, and Christina Aquilera).

57. What is the name of The Twilight Zone Tower of Terror hotel?

Answer: Hollywood Tower Hotel

58. Which street in Hollywood Studios is a re-creation of Hollywood’s theater district?

Answer: Sunset Boulevard

59. The Great Movie Ride attraction (soon to be replaced by Mickey & Minnie’s Runaway Railway) is housed in a full-scale replica of which famous Hollywood theater?

Answer: The Grauman’s Chinese Theater

60. The faux water tower (adorned with Mickey Ears) is known as what?

Answer: The Earffel Tower

More Disney World Trivia

61. How many hamburgers are consumed at Disney World each year?

Answer: Each year, Disney guests eat over 10 million hamburgers, 7 million hot dogs, 1.6 million turkey legs, and 9 million lbs. of French fries.

62. How many Disney World Resort rooms are there?

Answer: 30,843 – to be exact!

63. The monorail runs through the lobby of which Disney Resort?

Answer: The Contemporary Resort. The resort is known for having the monorail run right through its lobby, but did you know that the individual rooms of this A-frame- style hotel were built – and mostly furnished – several miles away? The rooms were later transported to their current location, lifted by cranes, and placed into the hotel’s structure.

64. Who or what is “Big Bertha”?

Answer: “She” is the organ at Disney’s Grand Floridian Resort & Spa.

65. Who has more outfits in their closet, Mickey or Minnie Mouse?

Answer: With over 290 different outfits, Mickey is the winner. Minnie has roughly 200 outfits available to her.

66. How many articles of clothing does the costume department at Disney World own?

Answer: Over 1.2 million, making it the world’s largest wardrobe department.

67. Who was the first cartoon character to receive a plaque on the Hollywood Walk of Fame?

Answer: Mickey Mouse, of course.

68. Where can you experience the Hoop-Dee- Doo Musical Revue?

Answer: Disney’s Fort Wilderness Resort and Campground

69. Who is the mascot of Blizzard Beach?

Answer: Ice Gator

70. Disney Springs is along which body of water?

Answer: The Sassagoula River

71. Which legendary professional golfer won the first Walt Disney World professional golf tournament?

Answer: Jack Nicklaus

72. What were Walt Disney’s last words?

Answer: A lifelong smoker, Walt Disney died of lung cancer in 1966. His last words were “Kurt Russell,” a reference to the actor who had just signed to a 10-year contract to star in Disney Movies.

We hope that you enjoyed our Disney World Trivia article and learned something along the way.

For more interesting Disney World articles – including tips and trips, secrets, and vacation planning advice – please visit the other Magic Guides pages, and sign up for our FREE 46-page Disney ebook, The Ultimate Guide to Disney Vacation Planning. Feel free to use our interactive Disney World Transportation Map and Disney Dining Plan Calculator, as well.

If you need help planning and booking your magical Walt Disney World vacation, contact our friends at The Vacationeer. Their services are always helpful and totally free of charge! Thank you for reading our page, and we hope you have a magical Walt Disney World vacation!